Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης για κάποια ζευγάρια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες ή η δυσκολία στην σύλληψη θα πρέπει να διερευνώνται με συγκεκριμένες εξετάσεις, ώστε να διαγνωστούν πιθανά αίτια που εμποδίζουν την κύηση.

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Σπερμοδιάγραμμα

Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι το σπερματοζωάριο δεν μπορεί να γονιμοποίηση το ωοκύτταρο.

Αυτό οφείλεται σε διαταραχές που έχουν να κάνουν με μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, κακή κινητικότητα, ανωμαλίες μορφολογίας, φλεγμονές, τραυματισμούς ή και εκ γενετής ανωμαλίες.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι η κατεξοχήν εξέταση εκτίμησης της ανδρικής υπογονιμότητας.

Συλλέγεται δείγμα σπέρματος είτε στο εργαστήριο είτε στο σπίτι, -διά του αυνανισμού- και εξετάζεται από εξειδικευμένο εμβρυολόγο που θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ορμονολογικός έλεγχος

Αφορά και τον άνδρα και τη γυναίκα και έχει να κάνει με τον έλεγχο των ορμονών που εκκρίνονται από διάφορους αδένες (θυρεοειδής,υπόφυση, ωοθήκες, όρχεις) και έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του οργανισμού ή όχι.

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία.

Καλλιέργεια κολπικού-τραχηλικού υγρού

Σκοπός της καλλιέργειας κολπικού-τραχηλικού υγρού είναι η ανίχνευση μικροοργανισμών που βλάπτουν τον τράχηλο της μήτρας και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για την γονιμότητα του ζεύγους.

Γίνεται με απλή λήψη κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο και το υλικό θα σταλεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Παρακολούθηση ωορρηξίας

Με υπερηχογραφικό έλεγχο, μπορούμε παρακολουθώντας την λειτουργία των ωοθηκών, να προσδιορίσουμε τις γόνιμες μέρες μιας γυναίκας, ιδίως αυτών που έχουν ακανόνιστο κύκλο.

Υστεροσκόπηση

Είναι η επισκόπηση της ενδομητρικής κοιλότητας και αποτελεί εργαλείο τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό της υπογόνιμης γυναίκας.

Με εργαλεία υψηλής ακρίβειας -όπως η κάμερα-μπορούμε να μελετήσουμε το μέγεθος, τη μορφολογία, την υφή της ενδομητρικής κοιλότητας και του τραχήλου.

Εάν υπάρχουν πολύποδες, ινομυώματα, κύστεις, διαφράγματα, συμφύσεις ή ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου, μέσω της εικόνας που μας δίνει η κάμερα, μπορούμε να έχουμε διαγνωστικά αποτελέσματα, και να εξελιχθεί η υστεροσκόπηση σε χειρουργική, ώστε άμεσα να διορθώσουμε προβλήματα, με εύκολο σχετικά και αποτελεσματικό τρόπο, και με υψηλή αξιοπιστία, ελαχιστοποιώντας το χρόνο παραμονής της γυναίκας στο νοσοκομείο και εκμηδενίζοντας σχεδόν την πιθανότητα επιπλοκών.

Οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες.