Το τεστ Παπανικολάου είναι μία από τις βασικότερες εξετάσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να περιλαμβάνει στον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχό της.

Πρόκειται για μία απλή, ανώδυνη εξέταση με στόχο την ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από τον ιό HPV.

Σε ποιά ηλικία πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Η πρώτη φορά που πρέπει μία γυναίκα να υποβάλλεται σε έλεγχο με λήψη τεστ Παπανικολάου, είναι 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή .

Στην συνέχεια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και του ιστορικού της γυναίκας.

Πώς γίνεται η λήψη του τεστ Παπανικολάου;

Είναι μία απλή εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στην γυναικολογική καρέκλα, όπου ο γιατρός με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, εξετάζει τον κόλπο και τον τράχηλο και με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου με μαλακό βουρτσάκι συλλέγει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο.

Εν συνεχεία το δείγμα αποστέλλεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου ελέγχεται για προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Ποιά είναι η κατάλληλη μέρα για τη λήψη του Τεστ Παπανικολάου;

Σε μία γυναίκα με κύκλο 28 ημερών, η καταλληλότερη χρονική στιγμή για να υποβληθεί σε λήψη τεστ Παπανικολάου, είναι κοντά στο μέσο του κύκλου της αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλες φάσεις του κύκλου με μόνη εξαίρεση την φάση της εμμηνορρυσίας.

Προετοιμασία για την εξέταση

Αποφυγή σεξουαλικής επαφής για δύο – τρεις ημέρες προ της εξέτασης.

Αποφυγή χρήσης ενδοκολπικών αλοιφών για τουλάχιστον 48 ώρες προ της εξέτασης.

Αποφυγή κολπικών πλύσεων για τουλάχιστον 24 ώρες προ της εξέτασης.