
Εμβόλιο κατά του HPV

Προετοιμασία για τον Τοκετό
Ήρθε η ώρα για αλλαγές…
Τρώμε σωστά για να ταΐσουμε σωστά το παιδί μας και δεν κάνουμε υπερβολές. Δεν χρησιμοποιούμε τη φράση «τρώω για δύο» για να δικαιολογήσω μεγάλες ποσότητες φαγητού. Προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά και να παρακολουθούμε τακτικά το βάρος μας. Θα πρέπει να τρώμε ποικιλία φρέσκων και ακατέργαστων τροφών, φρούτα και λαχανικά εποχής για να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι οτιδήποτε τρώμε εμείς, περνάει στο έμβρυο μέσω του αμνιακού υγρού.
Είναι η στιγμή που καλούμαστε να κόψουμε τις κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και τις κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως είχαμε.
Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος είναι:
- αμυλώδεις τροφές: Δίνουν το αίσθημα του κορεσμού και έχουν θρεπτικά συστατικά αλλά δεν έχουν πολλές θερμίδες.
Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ψωμί, το ρύζι, το καλαμπόκι, το κουάκερ, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, η σίκαλη, τα δημητριακά, οι πατάτες, - γαλακτοκομικά προϊόντα: Περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, μαγνήσιο και ιώδιο.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για τη μητέρα όσο και για την σωστή και υγιή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου.
Καταναλώνουμε το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, προτιμάμε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και ενδεχομένως κατσικίσιας προέλευσης για την αποφυγή αλλεργιών, τα αμύγδαλα (ανάλατα), - κρέας / ψάρι: Περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Απαραίτητα συστατικά στην εγκυμοσύνη, γιατί το έμβρυο φτιάχνει τα αποθέματα του σιδήρου για μετά τη γέννησή του.
Η έγκυος χρειάζεται τον σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου στο έμβρυο. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, ο τόνος,τα αυγά, τα όσπρια και τα ξερά φρούτα, - φρούτα / λαχανικά: Περιέχουν βιταμίνες Α και σε C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες.
Το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου ιδίως στην αρχή της εγκυμοσύνης. Το μπρόκολο, το σπανάκι,το αυγό και οι ξηροί καρποί (ανάλατοι) περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ.
Γενικά αποφεύγουμε την κατανάλωση αλατιού σε υπερβολικές ποσότητες, γιατί προκαλεί οιδήματα και ενίοτε αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Καταναλώνουμε υγρά, περίπου 8 ποτήρια νερό ημερησίως και αποφεύγουμε τα έτοιμα φαγητά.
Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού μόνο από τη διατροφή, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη «συμπληρωμάτων».
Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων, όπως αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή σακχαρώδους διαβήτη, η διατροφή εξατομικεύεται με πρόγραμμα από διατροφολόγο ή διαβητολόγο.
Σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή είναι και η σωματική άσκηση. Ενθαρρύνουμε την έγκυο να ασκείται αλλά χωρίς υπερβολές.
Μια καλή άσκηση, είναι το περπάτημα, το κολύμπι, η yoga, το Pilates. Η άσκηση βοηθάει την έγκυο να έχει καλή φυσική κατάσταση και ενισχύει και την ψυχική της υγεία!!