Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει γυναίκες όλων των ηλικιών σε ποσοστό περίπου 10%.

Η ενδομητρίωση δημιουργείται όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται σε έκτοπες θέσεις όπως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους ιερομητρικούς συνδέσμους, στην ουροδόχο κύστη, στο ορθό, τους ουρητήρες και τους νεφρούς με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με συμφύσεις και έντονο πόνο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Αρκετές γυναίκες με ενδομητρίωση είναι ασυμπτωματικές.
Ωστόσο, άλλες αναφέρουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά που μπορεί να εκδηλωθεί:

  • αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια),
  • ενδιάμεσα στον έμμηνο κύκλο,
  • στη διάρκεια η μετά την σεξουαλική επαφή και
  • κατά την ούρηση ή την αφόδευση.

Η ενδομητρίωση, επίσης μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, ενώ, ενίοτε, εκδηλώνεται με κύστεις στις ωοθήκες (ενδομητρίωμα η σοκολατοειδής κύστη ).

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

Η υποψία ενδομητρίωσης τίθεται από το ιστορικό της ασθενούς καθώς και την γυναικολογική εξέταση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναδειχθεί μέσω του υπερηχογραφήματος έσω γεννητικών οργάνων κύστη στην ωοθήκη, με τα χαρακτηριστικά του ενδομητριώματος.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) πυέλου, μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την ενδομητρίωση.

Η πιο σίγουρη όμως μέθοδος για την διάγνωση της ενδομητρίωσης και την ακριβή αξιολόγηση της θέσης και του μεγέθους των εστιών, είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο γυναικολόγος μπορεί να πάρει βιοψίες και με τον τρόπο αυτό, να επιβεβαιώσει την διάγνωσή του και επίσης να τεκμηριώσει την βαρύτητα της νόσου.

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης, καθορίζεται από το είδος των συμπτωμάτων κάθε γυναίκας αλλά και την επιθυμία της για μία μελλοντική κύηση.

Ανάμεσα στις φαρμακευτικές επιλογές έχουν θέση τα μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη αναλγητικά (ΜΣΑΦ), τα αντισυλληπτικά δισκία με συνδυασμούς οιστρογόνων – προγεσταγόνων, τα προγεσταγόνα και οι GnRH αγωνιστές.

Μπορεί η ενδομητρίωση να αντιμετωπιστεί χειρουργικά;

Σε περίπτωση ευμεγέθους ενδομητριώματος η ανάγκη αποκλεισμού της κακοήθειας και πρόληψης οξέων επιπλοκών, επιβάλει την χειρουργική επέμβαση.

Η αφαίρεση, ο καυτηριασμός των ενδομητριωσικών εστιών και η εξαίρεση των αντίστοιχων κύστεων της ωοθήκης, πραγματοποιείται στην πλειοψηφία των ασθενών λαπαροσκοπικά.

Πόσο συχνή είναι η υποτροπή της ενδομητρίωσης μετά από μία χειρουργική επέμβαση;

Μετεγχειρητικά οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, η ενδομητρίωση θα υποτροπιάσει τουλάχιστον στο 40% των ασθενών, συνήθως εντός των πρώτων δύο ετών από την επέμβαση.